Vad är det som händer med vårt klimat idag? Lokalt och globalt?

De flesta forskare är nu överens om att dessa förändringar beror på oss människor och våra utsläpp av främst koldioxid. Genomsnittssvensken släpper ut 6 ton koldioxid per år, men amerikanerna är värre med 20 ton per person och år.

De senaste årtiondena har klimatet förändrats snabbare än vad som anses fungerande på lång sikt.

Vi ser nu ett samband mellan jordens ökade medeltemperatur och halten koldioxidutsläpp i atmosfären. Egentligen är inte en temperaturökning över en lång tidsperiod oroande, men under de senaste 100 åren har jordens medeltemperatur ökat med ungefär en grad. Dessa siffror är dock osäkra eftersom att olika källor uppger olika temperaturer. Det är dock en alldeles för hög ökning på så kort tid och om ökningen fortsätter i samma takt kommer jorden till slut verka som en glödande boll...

I Sverige har årsmedeltemperaturen varierat med cirka 4 grader, men det är svårt att koppla den regionala uppvärmningen till den globala utvecklingen. I Sverige kan man lättare se en förändring i mängden översvämningsproblem under de senaste 30 åren. Mildare vintrar och en tendens till ökad nederbörd har gjort att tillrinningarna till sjöar och vattendrag ökat sedan mitten av 1980-talet. Mängden nederbörd är svår att analysera eftersom att variationen är större och då blir lätt mätfelen större. Därför blir det svårt att få långa homogena mätserier. Ett bra komplement är istället flödesmätningar i vattendrag. Där mäter man t ex hur mycket vatten som passerar en viss punkt i en å vid nederbörd och vid torka.


I Antarktis visar isprover från 650 000 år sedan att jordens temperatur och atmosfärens halter av koldioxid följs åt. Dagens halt av koldioxid är 30 % högre än vad den någonsin har varit och ökar 200 gånger snabbare nu än vid tidigare hastiga klimatväxlingar.


Alpernas glaciärer har förlorat mer än hälften av sin totala volym på endast 50 år och världens glaciärer fortsätter att smälta. Nu minskar de ungefär med 95 %. Detta beror på alltså också på jordens höjda temperatur.


Fram till 2100 väntas medeltemperaturen öka med minst 1½ grad och max 6 grader. Havsytan kommer att stiga med minst 9 grader och max 88 cm och nederbörden väntas öka på vissa delar av jorden.

image35image34
Före och efter?!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Somebody needs to stop them doing this to the Environment! :O

2008-04-20 @ 10:52:19
Postat av: Anonym

det är här ju bara & kopiera till min naturvetenskapsuppsats som ska vara inlämnad, danken schön!

2008-05-07 @ 20:10:11
URL: http://brottarmaerta.blogg.se
Postat av: Anonym

kan ju inte skriva att det kommer från en blogg, då kommer min lärare att skratta! :S

2008-05-08 @ 17:24:29
URL: http://brottarmaerta.blogg.se
Postat av: hejf

VA SA DO?

2008-05-13 @ 15:46:33
URL: http://brottarmaerta.blogg.se
Postat av: sofie

fan vad jag älskar den här bloggen

2008-06-28 @ 00:36:06
URL: http://sofiep.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0